Lasse
News
Profile
Works
Recordings
Reviews
Schedule
Research
Links
Contact
Reviews
 

08.02.2006
Anmeldelse i Bergens Tidende 8.2.06: Norsk i et nøtteskal?
BIT20 Ensemble, Berit Opheim Lasse Thoresen «Løp, Lokk og Linjar» Aurora. Til å le av Terningkast 6.


 
 

Det låter til tider plattere enn en Egil Monn-Iversen variant av Johan Halvorsen, smurt sammen i et korpsarrangement fra 70-tallet. Det er tider da jeg får lyst til å ta hardt tak i Lasse Thoresen og spørre ham hva han holder på med (noe jeg som hans opprørske komposisjonselev til og med har gjort). Men så fortsetter det, snublende, insisterende og overdådig. Og det gir seg ikke før en faktisk forstår at det finnes rom for et kunstnerisk prosjekt i grenseavsnittet mellom melkesjokoladereklamen og naturmystikken. Og et befriende takk for det.

Løp, lokk og linjar nærmer seg den norske folkesjelen på en impresjonistisk måte, men blir skitnere og farligere enn et distansert tidsavtrykk. Her er supervakre naturskildringer, her er innadvendt sudling, her er fargesterk situasjonskomikk, her er inntrengende naturpsykologi. Thoresen har gitt BIT20 rikelig med rom til å utfolde seg i, både som et klangvåkent kollektiv, og som inderlige solister. Ensemblet viser en imponerende teft for det strukturelle, og vekter denne med like stor innlevelse som gjørmen til grisen. Selv om de gode enkeltprestasjonene kommer tykt som hagl, må solist Berit Opheim berømmes for sin virtuose stemmebruk og sylskarp klanglig presisjon. Den asiatisk-norske 4. satsen er favoritten der den nesten fortaper seg i krøllete intensitet.

Denne innspillingen anbefales alle som ønsker seg en skikkelig overraskelse, og som vil sende noe nytt til gammelonkel i Amerika. BIT20s kan hende beste utgivelse noensinne. Nåtidsmusikalsk musisering av høy internasjonal klasse som er til å le av!

ANMELDT AV GLENN ERIK HAUGLAND
Publisert: 08.02.2006


 
Top of Page